Pageviews

Saturday, June 28, 2014

JDT Juara Liga Super 2014


Ramadan akan di sambut pada 29.06.2014. Selamat menyambut bulan Ramadan wat sume umat islam. Jangan puasa yang-yok plak eh....hehe. Cepat betul masa berlalukan? Rasanya baju2 raya aku tahun lepas baru jek bape kali pakai. Dah nak raya dah? Ish...ish..aku juga terkejut bila melihat sudah 18k lebih yang view page HM ni. Kalo sebelum ni percutian aku di Sunway Lagoon menjadi paling byk di view kali ni, tukar ke percutian aku ke Cameron plak yang di view tertinggi. Confirm ramai yang nak ke Cameron Highland masa cuti sekolah yang lepaskan? Berbalik pada tajuk post aku, JDT Juara Liga Super 2014.

JDT JUARA LIGA SUPER 2014!!!
Terlalu banyak liku yang harus di tempuhi oleh JDT tuk setengah tahun 2014 ni. Bila menang di sanjung tapi, bila kalah bermcm2 kata yang ada. Bagi haters plak, kalah atau menang tetap ada yang tak kena pada pandangan mereka. Selepas kalah di separuh akhir Piala FA, aku seakan yakin yang Piala Liga Super akan menjadi milik JDT. Baki 5 perlawanan di akhir2 liga, JDT sentiasa bernasib baik kecuali ketika bertemu ATM. Aku sebagai penyokong, sentiasa memberi semangat kepada JDT. Laman Instagram banyak membantu aku untuk menyampaikan message terus kepada beberapa pemain dan beberapa page JDT walaupun aku tak pasti samada message aku itu di baca atau tidak. Tak kisahlah kot kalo tak sume membacanya mungkin 1 @ 2 orang pasti akan membacanyakan? Semasa bertemu ATM, ramai mengharap mereka akan menang untuk lebih selesa tapi, akhirnya JDT tewas di tangan ATM. Seterusnya, JDT harus terbang ke Sarawak untuk perlawanan liga yang terakhir. Beza 1 mata ngan Selangor yang berada di tangga ke-2 liga cukup mendebarkan. Formula paling senang, JDT harus menang bertemu Sarawak tanpa mengharapkan apa2 dari game Selangor vs PKNS.

Kerana terlalu excited, beberapa hari sebelum bertemu Sarawak, aku bermimpi. Dalam mimpi tu, aku tengok tv dan nampak keputusan JDT 1 - 0 Sarawak dan tiba2 aku berada di luar stadium melihat semua penyokong JDT meraikan kemenangan JDT. Esoknya, di tempat kerja, aku bercerita dengan beberapa orang kawan dan diaorang ketawakan aku dan kata aku terlalu fanatik. Selepas tu, aku diam jer...aku tak tulis pun kat FB @ Instagram tentang mimpi aku tu. Sehingga hari perlawanan (25.06), bila melihat JDT tidak dapat gol di 1st half, aku yakin JDT akan dapat gol di 2nd half. Yesss....akhirnya di minit ke 65, JDT dapat gol yang sungguh bermakna. Gol yang membuatkan ramai penyokong2nya mengalirkan airmata. Alhamdulillah...gol itu kekal hingga ke akhir perlawanan dan mengesahkan JDT adalah juara Liga Super 2014 dan seterusnya layak ke Piala AFC tahun 2015. Tahniah buat TMJ, semua Pemain, Jurulatih, pengurusan, penyokong, dan sesiapa sahaja yang terlibat secara langsung atau tidak. Anda berhak di atas kemenangan ini.

Sunday, April 20, 2014

Hotel , Chalet di Johor & Melaka

Salam...hello...sudah berada di penghujung April. Ini juga bermakna sudah 2 minggu lebih aku berpindah ke unit baru iaitu Unit Sumber Manusia. 6 tahun sebelum ini, aku berada di Unit Latihan. Nak throwback jap, masa mula2 dapat unit ni dulu aku masih fresh sebagai penjawat awam. Memang stress masa mula2 berada di unit ni. Sampai pernah 1 tahap aku tidak boleh mendengar bunyi telefon kerana aku tahu panggilan itu pasti untuk aku. Lama kelamaan aku semakin selesa dengan unit ni. Mula2 aku seorang menjaga latihan kemudian diberi lagi seorang membantu lebih kurang 3 tahun dan kemudian kembali seorang. Aku bersyukur di letakkan di unit ini sejak dari awal. Berada di unit ini, mengajar aku erti berdikari, self confident, komunikasi dengan baik, mengawal perasaan bila berhadapan dengan pelbagai karenah staff, dan berpeluang mengenali dan di kenali oleh ramai staff

Friday, March 21, 2014

Johor Darul Ta'zim (JDT)

Salam...salam....sekarang ni, berita kehilangan MH370 masih hangat di berita2 dunia walaupun sudah hampir memasuki 2 minggu berita kehilangan kapal terbang milik MAS ini. Bermacam2 spekulasi yang aku dengar dan baca. Astro juga menyediakan saluran khas tentang perkembangan kehilangan MH370 ini iaitu saluran Awani 501. Bagi yang bekerja macam aku ni, FB banyak membantu dalam mengikuti setiap perkembangan berita MH370. Bila melihat wajah setiap orang yang penting dalam misi ini di press conference yang diadakan, jelas terpancar kepenatan mahupun kerisauan mereka namun masih ada ketenangan. Selepas membaca tulisan2 dari pelbagai pihak diatas hasil analisis masing2, aku juga mempunyai penilaian tersendiri namun, aku tidak rasa untuk menulis di sini. Apa yang aku harapkan, setiap anak kapal & penumpang MH370 selamat dan Malaysia akan terus aman. Biarlah yang bijaksana sahaja melaksanakan tugas & tanggungjawab mereka untuk menyelesaikan. Kita sebagai rakyat biasa, hanya mampu berdoa dan berharap semuanya akan selesai secepat yang mungkin dan selamat. 

Lupakan kisah MH370. Sekarang ni, aku mahu bercerita tentang pasukan bolasepak Johor Darul Ta'zim (JDT). Sebenarnya, minat aku pada sukan bolasepak Johor ni bukanlah sesuatu yang baru. Sebelum di kenali sebagai Harimau Selatan, pasukan Johor lebih dikenali sebagai pasukan Jengking. Aku masih ingat lagi nama2 seperti Ervin Boban, Alistair Edwards, dll. Bila pasukan Johor semakin layu, aku pun semakin tidak mengikuti perkembangan bolasepak Johor. Sehinggalah TMJ membentuk transformasi pada Johor bermula tahun 2013. Maka terbentuklah nama JDT a.k.a Harimau Selatan. Itupun, aku macam endah tidak endah sahaja tapi, bila melihat kemenangan setiap kemenangan yang dikecapi membuatkan aku terbuka hati untuk mengikuti perkembangan yang baik ini. 

Ingat lagi, game JDT yang pertama aku tonton adalah JDT vs Perak pada 25.01.2013. Selepas itu, aku tidak berapa berpeluang menonton setiap game sebab aku belum pasang Astro di rumah kat Muar ni. FB banyak membantu aku dalam memberi keputusan2 terkini setiap game berlangsung. Kadang menang kadang kalah...itu adat pertandingan. Tidak semestinya kita akan berada diatas. Bila JDT berjaya melangkah ke semifinal piala FA menentang Pahang, aku berkata dalam hati, "kalau JDT masuk akhir, aku akan pergi." Akhirnya, terbukti JDT melangkah ke perlawanan akhir menentang Kelantan a.k.a The Red Warriors (TRW). Itulah pertama kali aku menonton bolasepak di stadium. Bila sekali masuk stadium, merasa sendiri dapat bersama penyokong2 membuatkan rasa nak jejakkan lagi kaki ke stadium.

Friday, January 31, 2014

Bila pertama kali menjejakkan kaki di Stadium Tan Sri Dato' Haji Hassan Mohd Yunus, Larkin

Tahun 2014 sudah sebulan di harungi. Tahun 2013 di tinggalkan dengan pelbagai kenangan pahit dan manis yang aku lalui. Bersyukur dengan rezeki yang di kurniakan sepanjang tahun 2013. Untuk tahun 2014, akan aku cuba untuk mencipta kenangan terindah. Ingatkan nak abadikan kenangan tahun 2013 di HM ni tapi, asyik tertangguh. Sudahnya, 1st memori tahun 2014 sudah tercipta untuk aku kongsikan di HM ni. Memori masih baru jadi, rasa excited tu lebih sikit. Nantilah kalau ada masa akan aku memorikan kenangan sepanjang tahun 2014 okey.

Memori per-1 aku tahun 2014 ni, bila dapat bersama-sama dengan penyokong HARIMAU SELATAN, JDT. Sape tak kenal JDT yang di gelar pasukan yang dibarisi ramai pemain2 bertaraf bintang seperti Pablo Aimar, Mat Yo, Safee Sali, Adil Zafuan, Mahali Jasuli, Fadhlishaz, dll. Rasanya, kalau nak wakil Malaysia pun boleh...hehehe...sebab ramai pemainnya adalah dari pasukan Harimau Malaya. Itulah pelaburan TMJ. Bila dibarisi ramai star pastinya harapan orang juga akan tinggi untuk melihat JDT bergelar juara. Ada juga yang kata boleh berpesta gol. Itu kata2 orang lain tapi, bagi aku, pasukan JDT yang ada sekarang masih baru. Bukan senang tuk membina sebuah pasukan yang mempunyai kerja berpasukan yang terbaik. Bila kita memasuki sesebuah organisasi pun, makan bertahun untuk membina semangat kerja berpasukan. Itu pun kalau ada rasa kesedaran untuk bekerja sebagai pasukan. Macam mana kalau takda? Begitulah juga dengan JDT. Sebahagian pemain memang sudah bersama sejak tahun 2013 tapi, sebahagian pemain masih baru untuk tahun 2014 ni. Keserasian itu agak memakan masa. 

Pasukan yang baru tidak akan terus menang apa entah lagi untuk bergelar juara. Pelaburan memerlukan pengobanan dan masa. Rasa pahit jika kalah...rasa sakit bila mendengar kritikan itu perlu sebelum berjaya. Sebagai pemain, anggap itu sebagai 1 cabaran untuk terus melakukan yang terbaik. Buktikan kepada pengkritik, yang kita boleh berjaya. Persaingan masih di peringkat awal. Kita sebagai penyokong perlulah sentiasa memberikan sokongan kepada mereka tidak kira ketika kalah atau menang. Ayuh JDT, kita buktikan yang kita boleh!!! Over semangat plak ayat pendahuluan aku ni...hehe...okey, kita kembali pada cerita asal....

Aku memang tidak berapa tahu jadual perlawanan yang melibatkan JDT. Aku banyak bergantung pada FB jika ada update tentang perlawanan. Kebetulan seorg kwn memberitahu JDT vs Lions XII Fc akan diadakan pada 28 Jan 2014. Bila tgk tarikh, hari Selasa. Dlm kepala fikir mungkin tak ramai orang sebab hari bekerja. Kebetulan hari Rabu & Khamisnya tu aku kena ke JB untuk taklimat. Aku kena bawa adik aku kalau tak, siapa lagi nak temankan aku kan? Nasib baik adik aku kata dia boleh balik awal. Aku pun apa lagi, terus minta tolong kawan ni belikan tiket. Bayar lebih sikit pun takpalah janji dapat.

Wednesday, December 25, 2013

Cameron Highlands

ASSALAMUALAIKUM.....
Sekejap aja rasanya dah berada di hujung tahun 2013. Lebih kurang seminggu lagi kita akan melangkah ke tahun 2014. Bagi rakyat Johor, tahun 2014 adalah permulaan yang baru bila cuti akan dilaksanakan pada hari Jumaat & Sabtu. Kalau tak silap aku, masa zaman sekolah rendah dulu pernah melaluinya. Apa yang best, Khamis balik awal...pukul 3.30 uols...huhu. Oklah, aku nak bercerita tentang pengalaman melancong ke Cameron Highlands. 

Kalau nak tahu, inilah 1st time aku menjejakkan kaki ke Cameron Highlands. Pelik? Takda apa nak pelik sebab dulu family aku bukanlah senang nak bawa aku dan adik2 bercuti. Bila dah bekerja ni, barulah dapat merasa nikmat bercuti2 Malaysia. Apa pun, bersyukur. Asalnya, kitaorang nak ke KL aja meraikan majlis menyambut menantu Pakcik & Makcik yang tinggal di Putrajaya tapi, entah macamana adik lelaki aku boleh sebut nak ke Cameron Highlands pula. Apa lagi, strategi pun di aturlah. Aku macam biasa, akan google pengalaman2 blogger melancong ke Cameron. Dari situ blehlah menilai dan membayangkan apa nak buat, apa nak pilih, apa yang bagus, apa yang tidak bagus, kan? Banyak jugalah blog2 yang menulis tentang pengalaman melancong ke Cameron Highlands ni. Langkah pertama adalah tempahan hotel. Memandangkan cuti sekolah jadi, tak bolehlah nak main redah aja. Buatnya takda tempat penginapan nanti...naya gak kena balik hari. Aku pun try search guna Agoda. Kalau boleh tu, nak cari 1 bilik untuk 4 orang terus. Senang sikit plus jimat belanja. Nasib baik ada beberapa hotel yang menawarkan bilik jenis Quad @ family room ni hanya beza pada harga. Selepas berbincang dengan adik2 aku, kitaorang pilih Hotel Jasmine. Harga bilik yang ditawarkan di Agoda adalah RM210 sahaja. Oklahkan? Sebab lainnya kitaorg pilih hotel ni, ianya terletak di Brinchang dan dekat dengan pelbagai kemudahan cuma masalah parking ajalah sebab ada beberapa hotel lain di sekitar Hotel Jasmine ni. Dari blog yang ada aku baca, lebih baik duduk di Brinchang sebab kalau duduk luar dari Brinchang adalah masalah nak masuk nanti. Memang akan jam lebih2 lagi cuti sekolah. 

Pada 19.12.13 sebelah malam, kitaorang menginap di Putrajaya dulu. Pada 20hb pagi barulah memulakan perjalanan ke Cameron Highlands melalui Simpang Pulai. Nak ke Cameron ni ada 2 jalan samada melalui Tapah @ Simpang Pulai. Dari cerita kawan2 yang pernah ke Cameron, bezanya kalau melalui Tapah jalan akan berbengkok2 tak silap2 boleh mabuk & muntah2. Kalau melalui Simpang Pulai pula, masih berbengkok2 tapi, masih ada jalan yang mendatar @ tegak tidak sentiasa berbelok2 cam melalui Tapah. Terpulang pada citarasa masing2. Kalau dari arah Selatan PLUS highway, kita akan jumpa Tapah dulu kemudian baru Simpang Pulai. Beza jaraknya lebih 60 km. Buatlah pilihan masing2 okey... . Layan gambar dulu...>>>


 Bertolak dari Putrajaya lebih kurang pukul 945 pagi. Dalam pukul 3 petang barulah sampai Cameron. Pergghhh....lenguh badan jangan cakaplah tapi, bila dah mula rasa angin sejuk Cameron Highlands hilang terus rasa penat. Sepanjang perjalanan, banyak tempat yang kitaorang jumpa jadi, boleh susun mana nak pergi dulu. Apa pun, check in dulu sebab badan dah penat plus perut pun dah lapar. Adik lelaki aku pergi check in manakala aku & adik perempuan pergi KFC. KFC depan hotel jek. Perut dah lapar...apa lagi, penuhkan perut dululah. Bagi tenaga nak angkat barang2. 

Selepas makan, angkat barang, dan berehat sekejap mulalah misi kitaorang jalan2. Tempat per-1 yang kitaorang pergi adalah Cameron Lavender. Agak ramai yang singgah sini. Kalau dari Simpang Pulai kita akan jumpa tempat ni dulu sebelum sampai pekan Brinchang. Lebih kurang 10 minit drive dari pekan. Apa yang ada dalam ni? Macam biasalah...ada bunga2, strawberi, taman2 mini, cenderahati pun ada, & cafe. Sangat2 cantik tempat ni untuk ambil gambar. Kalau buat outdoor pengantin lagilah cun!!







Strawberi coklat yang harus di rasa

Selepas habis pusing Cameron Lavender, kitaorang singgah di Kea Farm plak. Kat sini, ramai yang berniaga di tepi2 jalan. Macam ada. Bunga, buah2an, makanan, cendehati pun ada. Kat sini juga, boleh dapat buah jambu epal yang boleh dikatakan hot item. Aku beli pun untuk kawan sebab dia kirim. Rupanya buah jambu yang di jerukkan. Aku kalau jeruk ni memang tak berapa sangat. Sempat jugalah aku beli fridge magnet kat sini untuk kawan2. Layan gambar di Kea Farm dulu k....>>>>







Keluar dari Kea Farm, ingatkan nak singgah tempat2 lain tapi, banyak yang dah tutup. Sudahnya, balik hotel. Jalan dah mula jam nak masuk pekan Brinchang. Jauhlah juga tapi, nasib baik jam bergerak. Pasar malam sudah mula beroperasi tu yang jam. Nasib baik dapat juga parking walaupun bukan di hadapan hotel. Selepas mandi & solat, kitaorang turun makan malam. Tempat makan hanya di hadapan hotel. Harga tu, biasalah kalau di tempat tumpuan pelancong ni memang agak mahal. Dahlah kuantitinya sedikit. Tak berpatutan dengan harga makanannya. Dah lapar punya pasal...takpalah...makan jek!! Selepas makan, kitaorang pun jalan2 di pasar malam Brinchang. Macam2 ada kat sini. Aku sempat beli coklat berperisa buah2an, jeruk, & t-shirt. Harganya ok...amat berpatutan. 

Di sekitar pekan Brinchang, macam2 hotel yang korang boleh pilih. Katau di Agoda tu korang boleh nilai sendiri dari komen orang2 yang pernah menginap hotel2 di sini. Sederet dengan Hotel Jasmine, adalah Hotel Remix, Hotel Kow Loon, Hotel Rainbow, dll yang aku tak berapa ingat namanya. Hotel2 yang berhadapan pula yang aku ingat Hotel Silver Inn. Nama hotel2 lain aku tak ingat. Ada hotel yang takda lift so, kenalah pandai cari kalau tak semput gak nak angkut barang2 naik atas guna tangga. Parking memang terhad disini sebab banyak hotel disekitar pekan. Kalau nak ada juga hotel yang mempunyai kawasan sendiri jadi, bolehlah pilih hotel2 ini. Beza pada harga ajalah. Bagi aku yang hanya menginap untuk 1 malam aja bolehlah pilih hotel yang budget aja. Bukan nak bercuti dalam bilik pun, kan. Hanya untuk tidur.







 Selesa tidur dalam keadaan dingin & sejuk. Bilik takda kipas & aircond pun dah boleh terasa sejuknya sampai ke tulang. Bangun pagi jangan cakaplah sejuknya. Boleh dikatakan, aktiviti di Cameron ni bermula jam 8.00 pagi. Banyak kedai2 dah buka waktu ni. Kitaorang terus kemas2 beg untuk bawa turun dan letak dalam Hilux 4x4 yang adik aku pinjam. Nasib baik bawa Hilux kalau tak, tak taulah mana nak sumbat barang2 sume. Selepas tu, kitaorang terus menikmati sarapan pagi di tempat yang sama masa makan malam. Terus makan nasi lemak sebab nak tahan perut sampai Bangi. Boleh tahan ke? Hehehe....

Selepas sarapan, kitaorang terus ke BOH Tea Centre. Semalam sampai dah tutup. Pagi ni, kasi singgah dulu. Kalau tak, takdalah namanya singgah Cameron Highlands. Cam lawak plak bila bagi jawapan tak tengok pun ladang teh. Orang belum ramai lagi. Masalahnya kena menapak 200 meter nak sampai dalam. Addooiii.....!! lenguh kaki. Lenguh tak lenguh menapak ajalah, kan? Memang teruja bila dapat melihat ladang teh yang menghijau dihadapan mata. Kat sini, hanya jalan2 & ambil gambar. Tak minum pun sebab nak kejar2 turun pula sebab ada 1 lagi tempat nak singgah. Setakat minum teh Boh kat rumah pun minum, kan? Cuma kalau nak feeling2 lebih sikit bolehlah duduk minum. Kitaorang ni pakkal takda masa aja. Jalan nak masuk ke sini kira ok lagi tapi, bila keluar sebelah kiri adalah lereng bukit. Mahu tak seram!! Dahlah ada yang bawa kereta laju. Hishh...kalau aku yang bawa kereta tak tahulah camne!!

Masa dah sampai bawah, tempat akhir yang kitaorang singgah adalah Avant Homemade Choclate. Macam2 coklat ada. Aku beli yang dark coklat aja. Adik2 aku beli coklat yang dalamnya biji kopi. Memang sedap. Selain coklat, ada juga strawberi dan lain2 kat sini. Kalau tak sempat beli dekat atas masih boleh beli di sini. Lepas tu, terus turun. Singgah beli Mc'd dulu di Ipoh sebelum meneruskan perjalanan ke Bangi dalam pukul 12.30 tgh. Sampai Bangi, pukul  3.45 petang. Penat!!!

Permandangan dari bilik penginapan

Bumbung yang lutsinar tulah tempat makan